Scroll Top
Kecskemét, Kuruc krt. 17.
+36 76 333 923

Irritabilis bél szindróma (IBS)

Irritabilis bél szindróma (IBS)
Az irritábilis bél szindróma (IBS) a bélrendszer olyan funkcionális betegsége, ahol a tünetek hátterében organikus vagy anyagcsere eltérés nem mutatható ki.

Gyakorlatilag a leggyakoribb emésztőrendszeri betegségnek nevezhetjük, a lakosság 10-20%-át érinti. Két jellegzetes formája  a székrekedéssel és a hasmenéssel járó forma (ezeken kívül további alcsoportok is elkülöníthetők). Jellegzetes hasi tünet  a visszatérő hasi fájdalom, nyomás-, feszülés érzés a hasban, fokozott  puffadás. (Figyelmeztetés: amennyiben a fenti tünetek mellett véres széklet is jelentkezik más betegséget kell a tünetek hátterében keresni!)

Régi megfigyelés és ma már számos tudományos kutatás is igazolta a betegség elindulásában és fennmaradásában a pszichológiai ártalmak szerepét.

Azok életében, akiknél jelen vannak az IBS tünetei, sokkal gyakrabban fordultak elő a múltban megrázó élmények, például válás, egy szeretett személy halála, váratlan baleset, lelki vagy fizikai bántalmazás. Azt is tudjuk ma már, hogy az irritábilis bél szindróma sokszor társul pánikbetegséggel vagy agórafóbiával. Ezért fontos és indokolt, hogy mind a kivizsgálás, mind a kezelés komplex szemlélettel történjen. A teljes gyógyuláshoz elengedhetetlen a betegség természetének megismerése, a megfelelő diéta és életmódbeli változtatások mellett pszichológia szemléletű diagnosztika és kezelés is. Ismert tény, hogy relaxációs technikák alkalmazásával kiegészítve a kezelést, jobb eredményt lehet elérni, mint az átlagos orvosi kezeléssel. A kognitív viselkedésterápia pedig a relaxációnál is tartósabb és nagyobb fokú gyógyulást eredményezhet. Megfelelő pszichoterápiás segítséggel az egyéb, ismert funkcionális betegségek között az irritábilis bélszindróma is hatékonyan kezelhető.

Kérjen időpontot konzultációra!

Időpontkérés telefonon: 06 30 6055 309

Időpontkérés e-mailben: iroda@gastropraxis.hu