Scroll Top
Kecskemét, Kuruc krt. 17.
+36 76 333 923

Gyakori kérdések

Pácienseink gyakran megkérdezik
Az alábbiakban összeszedtük azokat a hasznos információkat, amelyek segíthetnek megválaszolni az Önben felmerülő kételyeket.

A gasztroenterológiai kivizsgálás a gasztroenterológus által végzett vizsgálatok és tesztek összessége, amelyek segítenek az emésztőrendszeri problémák diagnosztizálásában és kezelésében. Ezek a vizsgálatok magukba foglalhatják az anamnézis felvételét, a fizikális vizsgálatot, laboratóriumi teszteket, képalkotó eljárásokat és endoszkópos vizsgálatokat.

A gasztroenterológiai kivizsgálás számos emésztőrendszeri tünet esetén javasolt, például tartós hasi fájdalom, emésztési zavarok, hányinger, hányás, hasmenés, székrekedés, véres széklet, hasi duzzanat vagy súlyvesztés. Ha bármilyen ilyen tünetet tapasztal, érdemes felkeresni egy gasztroenterológust.

Az előkészületek függnek a konkrét vizsgálattól. Például egy gyomortükrözés (gasztroszkópia) előtt általában 4-6 órával nem szabad enni vagy inni. Egy vastagbéltükrözés (kolonoszkópia) előtt általában szükséges egy speciális étrend követése és a vastagbél tisztítása hashajtóval. Fontos, hogy a vizsgálat előtt pontosan tartsa be az orvos utasításait!

A gasztroenterológián belül a vizsgálatok két nagy csoportját különíthetjük el. A funkcionális vizsgálatokat, mint a kilégzési teszteket és eszközös vizsgálatokat, mint a tükrözéses vizsgálatokat kell megemlíteni. A GastroPraxis keretein belül H2 kilégzési tesztek mellett H.Pylori kilégzési teszt elvégzésére is mód van. A praxisban az endoszkópos vizsgálatok széles spektrumára nyílik lehetőség – gyomor-, vastagbél- és végbéltükrözés. A gasztroenterológia további speciális beavatkozásaira, mint az epeúti tükrözés, endoszkópos ultrahang vagy akár a májbiopszia elvégzésére csak kórházi körülmények között van mód.

A fájdalom érzése a vizsgálat típusától függ. Néhány vizsgálat, például a gasztroszkópia vagy a kolonoszkópia során, ahol egy hosszú „csövet” vezetünk be az emésztőrendszerbe és a belet levegővel, vagy CO2-vel töltjük fel, amely kellemetlenséget okozhat. Azonban a vizsgálatokat különböző érzéstelenítéssel vagy szedatívummal kombinálva végzük, így minimalizáljuk a kellemetlenséget és a fájdalmat.

A páciensek gyakran érdeklődnek a vizsgálat időtartamáról, hogy mennyi ideig tart a beavatkozás vagy a vizsgálat. A gasztroenterológiai vizsgálatok időtartama a vizsgálat típusától függ. Néhány vizsgálat, mint például a gasztroszkópia vagy a kolonoszkópia, általában körülbelül 20-40 percig tart.

A vizsgálatok eredményeinek visszajelzési időtartama változó lehet. Néhány vizsgálat eredményei azonnal elérhetők, míg másokhoz laboratóriumi vizsgálatokra vagy további értékelésekre lehet szükség. Az orvos/gasztroenterológus minden esetben tájékoztatást ad, hogy mikorra lesznek meg a vizsgálati eredmények.