A leggyakoribb gasztroenterológiai betegségek, és a kerülendő illetve javallott élelmiszerek.
A gyomor- és bélbetegségekkel küzdők számára az étkezés nagyon fontos szerepet játszik a tünetek enyhítésében és az állapot javításában. A diéta segíthet csökkenteni a gyulladást, enyhíteni a fájdalmat, és javítani az emésztést. Az alábbiakban néhány alapvető ajánlás található a leggyakoribb gyomor- és bélbetegségekhez.
Irritábilis bél szindróma (IBS):
Kerülje a fűszeres ételeket, zsíros ételeket, koffeint és alkoholt, mivel ezek irritálhatják a bélflórát.
Gasztritisz (gyomor nyálkahártya-gyulladás):
Kerülje a savas, fűszeres, zsíros ételeket, valamint a koffeint, a csokoládét és az alkoholt.
Fogyasszon könnyen emészthető ételeket!
Gyomor- és nyombélfekély:
Kerülje a savas italokat, a kávét, a citrusfélék levét és a szénsavas üdítőket.
Ne fogyasszon erősen fűszerezett, zsíros ételeket.
Crohn-betegség vagy colitis ulcerosa (gyulladásos bélbetegségek):
Kerülje a nehezen emészthető ételeket, mint a rostokban gazdag zöldségek és hüvelyesek.
Figyeljen a hidratáltságra: mivel ezek a betegségek gyakran hasmenést okoznak, fontos a megfelelő folyadékbevitel.
Reflux és GERD (gastroesophagealis reflux betegség):
Kerülje a zsíros, fűszeres ételeket, savas italokat, a kávét, a citrusfélék levét a szénsavas üdítőket, paradicsomot!
Ne egyen túl közel lefekvéshez, próbáljon meg 3-4 órával az alvás előtt étkezni!
Fogyasszon könnyen emészthető fehérjéket!
Általános tippek:
- Folyadékbevitel: Fontos a megfelelő hidratáltság fenntartása, de kerülje a cukros italokat és a kávét.
- Rostbevitel: Az étrendbe beépített, könnyen emészthető rostok segíthetnek, például zab, pektin vagy banán, de kerülni kell a nehezen emészthető, durva rostokat.
- Étkezési napló vezetése: Segíthet nyomon követni, hogy mely ételek váltanak ki tüneteket.
A fenti ajánlások általános tanácsok. A diéta minden egyes betegnél egyéni lehet. Konzultáljon dietetikussal, hogy a legmegfelelőbb étrendet alkalmazza egészsége érdekében!
Kérjen időpontot a Gastropraxis dietetikai konzultációra!
Időpontkérés telefonon: 06 30 6055 309
Időpontkérés e-mailben: iroda@gastropraxis.hu