A dietetika olyan tudományág, amely az étrend és táplálkozás elemzésére, tervezésére és optimalizálására fókuszál az egyének vagy csoportok egészségének javítása érdekében. Ennek keretében a dietetikus feladata az egyének táplálkozási szokásainak és igényeinek elemzése, hogy személyre szabott étrendeket állítsanak össze.
A dietetika nemcsak az egészséges táplálkozás elősegítésére összpontosít, hanem az egészségügyi problémákkal is foglalkozik. A betegségekkel kapcsolatos táplálkozási ajánlások kidolgozása (például lisztérzékenység, gyulladásos bélbetegség vagy reflux betegség diétája,…) segít az érintetteknek megfelelő étrendet kialakítani. Emellett a dietetikusok hozzájárulnak az egészségmegőrzéshez, a testsúly szabályozásához és a megfelelő testösszetétel eléréséhez az egyének számára.
A táplálkozással kapcsolatos információk terjesztése is fontos szerepet tölt be a dietetika területén. Az étkezési szokások és táplálkozási trendek tanulmányozása és értékelése segít naprakész és releváns információkkal ellátni a pácienseket.
A GastroPraxis szakmai csapata elkötelezett amellett, hogy a betegségek megelőzésében és kezelésében az életmód és az étkezés minősége fontos szerepet játszik a gyógyszeres terápia mellett.
Pácienseink komplex kezelésében több éves tapasztalattal rendelkező dietetikus szakember is részt vesz, aki személyre szabott tanácsokkal támogatja a hozzánk fordulók táplálkozási szokásait és kíséri életmódváltásukat. A dietetikus munkája végig vonul a megelőző és a gyógyító ellátás teljes területén.
Az dietetikai tanácsadás célját és feladatát két irányvonal mentén különítjük el:
- Elsődleges feladata a betegségek megelőzése, amely az egészségesek körében végzett preventív tanácsadásra és felvilágosításra fókuszál. Célja a rizikófaktorok kiküszöbölése, az egészséges táplálkozás elméleti alapjainak és ezek gyakorlati megvalósításának ismertetése, az egészség megóvása, az alapvető táplálkozási ismeretek elsajátíttatása, a tudatos fogyasztói szemlélet kialakítása.
- Másodlagos feladata a már kialakult betegségekkel kapcsolatos: a páciens gyógyulásának támogatása, illetve állapotromlásának megakadályozása érdekében egyénre szabott, a hétköznapi életben is hasznosítható étrendi- és életvezetési tanácsadás. Cél az állapotromlás megállítása, lehetőség szerint az egészség visszaszerzése.
Dietetikai szaktanácsadásra közvetlenül vagy gasztroenterológussal történt konzultációt követően tudnak a betegek telefonon vagy emailben bejelentkezni.
Kérdésével keresse bátran ügyfélszolgálatunkat! 06 30 6055 309
Időpontkérés telefonon: 06 30 6055 309
Időpontkérés e-mailben: iroda@gastropraxis.hu