Scroll Top
Kecskemét, Kuruc krt. 17.
+36 76 333 923

Gasztroenterológiai betegségek és diéta

Gasztroenterológiai betegségek és a diéta
A leggyakoribb gasztroenterológiai betegségek, és a kerülendő illetve javallott élelmiszerek. 

A gyomor- és bélbetegségekkel küzdők számára az étkezés nagyon fontos szerepet játszik a tünetek enyhítésében és az állapot javításában. A diéta segíthet csökkenteni a gyulladást, enyhíteni a fájdalmat, és javítani az emésztést. Az alábbiakban néhány alapvető ajánlás található a leggyakoribb gyomor- és bélbetegségekhez.

Irritábilis bél szindróma (IBS):

Kerülje a fűszeres ételeket, zsíros ételeket, koffeint és alkoholt, mivel ezek irritálhatják a bélflórát.

Gasztritisz (gyomor nyálkahártya-gyulladás):

Kerülje a savas, fűszeres, zsíros ételeket, valamint a koffeint, a csokoládét és az alkoholt.

Fogyasszon könnyen emészthető ételeket!

Gyomor- és nyombélfekély:

Kerülje a savas italokat, a kávét, a citrusfélék levét és a szénsavas üdítőket.

Ne fogyasszon erősen fűszerezett, zsíros ételeket.

Crohn-betegség vagy colitis ulcerosa (gyulladásos bélbetegségek):

Kerülje a nehezen emészthető ételeket, mint a rostokban gazdag zöldségek és hüvelyesek.

Figyeljen a hidratáltságra: mivel ezek a betegségek gyakran hasmenést okoznak, fontos a megfelelő folyadékbevitel.

Reflux és GERD (gastroesophagealis reflux betegség):

Kerülje a zsíros, fűszeres ételeket, savas italokat, a kávét, a citrusfélék levét a szénsavas üdítőket, paradicsomot!

Ne egyen túl közel lefekvéshez, próbáljon meg 3-4 órával az alvás előtt étkezni!

Fogyasszon könnyen emészthető fehérjéket!

Általános tippek:

  • Folyadékbevitel: Fontos a megfelelő hidratáltság fenntartása, de kerülje a cukros italokat és a kávét.
  • Rostbevitel: Az étrendbe beépített, könnyen emészthető rostok segíthetnek, például zab, pektin vagy banán, de kerülni kell a nehezen emészthető, durva rostokat.
  • Étkezési napló vezetése: Segíthet nyomon követni, hogy mely ételek váltanak ki tüneteket.

A fenti ajánlások általános tanácsok. A diéta minden egyes betegnél egyéni lehet. Konzultáljon dietetikussal, hogy a legmegfelelőbb étrendet alkalmazza egészsége érdekében!

Kérjen időpontot a Gastropraxis dietetikai konzultációra!

Időpontkérés telefonon: 06 30 6055 309

Időpontkérés e-mailben: iroda@gastropraxis.hu